Ugrás a tartalomra

Szüreti mulatság Nagytétényben

2023. október 15. vasárnap
Felvonulással, tánccal kezdődött, bállal zárult a Nagytétényi Szüreti Mulatság
Szüreti mulatság Nagytétényben

Látod, milyen jó helyen lakunk? Itt mindig történik valami jó – súgta szőke copfos kislányának egy nagytétényi apuka, miután lelkesen megtapsolták a mazsorettes gyerekek és a csikósok táncát a Tétény-rét Családi Park előtti kis téren múlt szombaton. A produkció valóban megható volt, a táncoló gyerekek sugárzó mosollyal és büszkén kacsingattak szüleik és a közönség felé, akik, mint minden évben, kivételesen jól szórakoztak. És valóban, nemrég zártuk a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált, és máris újabb mulatságra készülhettünk Nagytétényben, ahol szeptember végén ünnepeltük meg a szüretidőt. 

A Nagytétényi Polgári Kör vezetősége nevében Lászlóné Varga Éva elnök már szeptember 30-án délben köszöntötte a 26. Nagytétényi Szüreti Mulatságon megjelent vendégeket a Szelmann Ház előtti megnyitón: Szőke Lajos nagytétényi katolikus plébánost, a nagytétényieket, a civil szervezetek képviselőit, a Promontorium Borlovagrend tagjait, Bitai Gergely nagymestert és kerületünk borászait, Tóth Endre országgyűlési képviselőt, Szepesfalvy Anna alpolgármestert, Gazdik Istvánt, a Klauzál Ház igazgatóját, az önkormányzati képviselőket, díszpolgárokat és a közintézmények képviselőit, valamint a kis- és nagyvállalkozókat, illetve magánszemélyeket, akik támogatták a rendezvényt.

– Ezen a napon fejet hajtunk felmenőink előtt, akik már az 1800-as évektől kezdve művelték a Rác-, Kakukk- és Óhegy dőlőin a Kadarka, Rácfekete, Glitzer és Tódor szőlőfajtákat, melyek kiváló bort és tisztes megélhetést nyújtottak számukra. Hatvanötezer bécsi akó éves szőlőtermés és a tizenöt vendéglő jelezte, hogy volt élet a falunkban – emlékeztetett Lászlóné Varga Éva. Mint mondta, a Buda-vidéki szüret, mint az egész évi munkálkodás jutalma, a legtöbb helyen valóságos ünnepnap volt víg zene és énekszó mellett. A szüret végeztével koszorú került a hordókra, szőlőlevéllel, virágokkal, szőlőfürttel gazdagon befonva, nemzeti színű szalaggal díszítve, és a szedők víg nótaszóval kísérték haza a gazdát. Amikor már mindenütt végeztek a szüreti munkálatokkal, megtartották a szüreti bált. A polgári kör elnökének ismertetése szerint a nagytétényi szüreti felvonulásról készült képek közül a legrégebbi éppen 116 évvel ezelőtt készült. Ennek a fotónak és egyéb dokumentumoknak a segítségével élesztették újra a szüreti mulatság hagyományát 26 évvel ezelőtt. (A régi fényképeket egyébként Bakó Károly grafikus szépen felújította, ezekből kiállítás is nyílt a polgári kör székhelyén.) – Az emlékeinket őrizzük, mert a nagytétényiek számára fontos a múlt tisztelete, a hagyományok őrzése – jelentette ki Lászlóné Varga Éva, aki megköszönte minden szervezőnek a segítséget.

Szőke Lajos plébános szőlőáldását követően pedig ünnepélyesen megnyitották a rendezvényt. Elkezdődött a szüreti felvonulás, lovas szekerekkel, traktor által húzott kocsival, régi teherautóval szállították a nemzetiségi ruhába öltözött helyieket, vendégeket és a csikósokat a Tétény-rét Családi Park elé, majd a Szent Flórián térre, hogy előadják a mulatság hagyományos produkcióit, a Sinergia Mazsorett- és Tánccsoport gyerekeinek bemutatóját és a csikós párok táncát. A Nagytétényi Szüreti Mulatság vidámsága kitartott egészen estig, amikor is elkezdődött a bál a Szelmann Házban.

A bál megnyitóján elsőként szintén Lászlóné Varga Éva köszöntötte a résztvevőket. Megtudhattuk tőle, hogy a korabeli források szerint az 1800-as évek végén Kis- és Nagytétény Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye egyik legnagyobb bortermelője volt. Utána Szepesfalvy Anna alpolgármester mondott beszédet, mielőtt megnyitotta a bált. Az alpolgármester elmondta: a Nagytétényi Polgári Körnek ez egy 26 éves hagyománya, a szervezet azonban ennél jóval idősebb. A cél, hogy a sváb tradíciókat mindenkivel megismertessék, hiszen akkor válik élővé a hagyomány, ha minél több embert bevonnak a közös programokba. A bálon természetesen volt tombolahúzás is, a tánchoz pedig a Sziporka Band húzta a talpalávalót.

(VH)